Verdandispexet

Kort Historik

År 2006 uppfördes GGF Verdandis hundrade soaré på Gävles Stadsteater och till dags dato har förbundet framfört ett 80-tal raka spex, många av dessa på samma scen. Idag består Verdandispexet just av en kortare soaré som följs av ett längre spex. Soarén brukar bestå av ett par låtar som framförs av förbundets mer musikaliska medlemmar och av en fanborg som ackompanjeras av Verdandimarschen, skriven av O. Möller. Efter denna finstämda inledningen fortsätter aftonen med det första och enda, uruppförandet, av årets spex. Det är många långa sena nätters arbete som aggregerats och kulminerar under denna tillställning, som aldrig lämnat en stol tom eller en besökare missnöjd.

Vad är ett Verdandispex?

Spexet är i regel alltid parafraser på kända filmer, böcker eller andra populärkulturella inslag. Som exempel finner vi alltifrån Spexet till Frihet (2012 års spex, från IMDB-ettan Nyckeln till Frihet) till Spextorpet (2007 års spex, från SVTs tidigare tv-serie Sommartorpet). Det är med andra ord en stor bredd på inspirationen, vilket bidrar till att inget spex är det andra likt. Elaka rykten hävdar ibland att karaktärerna i Verdandispexet föreställer lärare och annan personal på Vasaskolan, men detta har aldrig bevisats eller konfirmerats av en enhällig jury och är givetvis nonsens.

Spexet skrivs idag på rim. Det innehåller humor av alla slag och ofta försöker författarna (spexskrivarna) bräcka föregående års spex när det gäller inslag av roliga detaljer. Andra konstformer som får utrymme är dans och sång; förbundets yngsta får visa prov på sin koordinationsförmåga i dans, och förbundets äldsta får i varsin kuplett bevisa att de lärt sig mästra sången. Spexet består formellt av sex akter à tre scener och är allt som oftast tre-fyra timmar långt, Enligt legenden ska det dock ha funnits ett spex, Spexkammarön, som varade uppemot sex (!) timmar.

Skrivet av Anders Bergvall, ledamot 2004-2007.